Subscribe Here

NHC steunt protest om recht van demonstratie te verdedigen tijdens Extinction Rebellion-protest

27 January 2023

Dit persbericht is reeds gepubliceerd op de website van Greenpeace.

Den Haag, 27 januari 2023

Nog eens dertig directeuren van maatschappelijke organisaties willen morgen in Den Haag het recht op protest verdedigen. Na de steunbetuiging van gisteren hebben onder andere ook het Aidsfonds, Cordaid, de Fietsersbond en Terre des Hommes zich aangesloten. In totaal zijn er zaterdag bijna 40 organisaties en hun directeuren aanwezig bij de demonstratie op de A12 door Extinction Rebellion (XR) om deze te ondersteunen. Zij gaan niet de A12 op, maar lopen gezamenlijk met een spandoek waarop staat: Wij staan voor het recht op protest.

Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR. Het OM heeft vanochtend zes vreedzame klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt en zelfs hun huizen doorzocht. Andy Palmen van Greenpeace Nederland namens de directeuren: “Wij maken ons grote zorgen dat het recht op protest steeds verder wordt ingeperkt in Nederland. Wij staan vierkant achter vreedzame actievoerders die hun recht om te protesteren uitoefenen, daarom zijn we zaterdag aanwezig bij het protest als breed maatschappelijk middenveld. We zien dat klimaatactivisten harder worden aangepakt door politie en justitie in vergelijking met andere groepen demonstranten. Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld.” Extinction Rebellion voert actie op de A12 om te eisen dat er een einde komt aan de miljarden aan fossiele subsidies van de Nederlandse overheid.

Vreedzaam protest onder druk

De directeuren vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat. Terwijl de actie op een vreedzame manier probeert om verandering voor elkaar te krijgen in het publieke belang. Palmen: “De politie grijpt hard in bij deze vreedzame protesten en er worden hoge straffen opgelegd. Vorige week werd al een vader opgepakt voor opruiing nadat hij zijn jongste kind naar school had gebracht, alleen omdat hij had opgeroepen om mee te doen aan deze actie.” Het organiseren van en deelname aan burgerlijk ongehoorzame acties valt onder het recht op manifestatie. Een oproep om hieraan mee te doen “opruiing” noemen is niet alleen onterecht, het is ook een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren.

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Het recht om vreedzaam te demonstreren staat wereldwijd onder druk, wij staan achter moedige activisten die opstaan voor een eerlijkere en duurzame wereld, elders én in Nederland. Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel. Daarom willen wij met onze aanwezigheid duidelijk maken: Het recht op protest is een groot goed en essentieel voor een gezonde democratie.”

Het gaat om deze organisaties en directeuren:

ActionAid – Marit Maij

Aidsfonds – Mark Vermeulen

Both ENDS – Nalini Mahesh (plaatsvervanger voor Danielle Hirsch)

Care Nederland – Reintje van Haeringen

COC – Marie Ricardo

Cordaid – Neera van de Geest (plaatsvervanger voor Kees Zevenbergen)

Defense for Children – Mirjam Blaak

DeGoedeZaak – Anna Schoemakers

Fietsersbond – Esther van Garderen

FNV – Bas van Weegberg

Fossielvrij NL – Liset Meddens

Fridays For Future – Sytze Fortuin (vertegenwoordiger)

Greenpeace Nederland – Andy Palmen

Grootouders voor het Klimaat – Corina van Arnhem

Humanistisch Verbond – Robbert Bodegraven

Jonge Klimaatbeweging – Aniek Moonen

Micha Nederland – Harmen Niemeijer

Milieudefensie – Donald Pols

Milieudefensie Jong – Winnie Oussoren

Musicians Without Borders – Laura Hassler

Netherlands Helsinki Committee – Aïcha Chaghouani (plaatsvervanger voor Kirsten Meijer)

Oxfam Novib – Michiel Servaes

Partos – Sonja Bleeker

PAX – Miriam Struijk

Plan International – Garance Reus

Reclame Fossielvrij – Rosanne Rootert (plaatsvervanger voor Femke Sleegers)

RNW Media – Jacqueline Lampe

Save the Children – Tessa Terpstra (plaatsvervanger voor Pim Kraan)

Schone Kleren Campagne – Tanne de Goei (plaatsvervanger voor Ineke Zeldenrust)

Simavi – Dieneke van der Wijk

Stichting Vluchteling – Tineke Ceelen

Teachers for Climate – Mark Boode

Tearfund – Janice Heijs (plaatsvervanger voor Matt Gregora)

Terre des Hommes – Julie Verhaar

The Hunger Project – Evelijne Brunings

Transnational Institute (TNI) – Fiona Dove

Urgenda – Marjan Minnesma

WECF International – Annabel Kennedy

WO=MEN – Laila Ait Baali

Achtergrond informatie

De blokkade van de A12 bij Den Haag begint zaterdag om 12 uur ‘s middags. Deze locatie is symbolisch omdat de weg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer ligt. Het wordt de vijfde keer dat Extinction Rebellion de blokkade op deze plek organiseert om fossiele subsidies te stoppen.

Amnesty International is van plan om zaterdag te gaan monitoren bij de demonstratie(s) rondom de A12 in Den Haag. Dat doet Amnesty om inzicht te krijgen hoe de autoriteiten het demonstratierecht waarborgen. Meer hierover bij Amnesty International.

Noot voor de redactie:

De directeuren verzamelen om 11:30 uur op Prins Clauslaan 3 en lopen om 12:00 richting Snackbar de Vrijheid op de Utrechtsebaan in Den Haag. Zij zullen een spandoek dragen met daarop de tekst: Wij staan voor het recht op protest.

Voor meer informatie over het gezamenlijke statement van de directeuren:

Persvoorlichting Greenpeace Nederland, Tel: +31 6 2129 6895