Subscribe Here

Mensenrechtenavond #2: Olympische spelen en Mensenrechten

12 October 2011

Het Nederlands Helsinki Comité (NHC) organiseert op woensdag 19 oktober een debat over de Olympische Spelen en mensenrechten. Dit debat is de tweede bijeenkomst in een reeks ‘Mensenrechtenavonden’ die het NHC organiseert in het Humanity House om de discussie over mensenrechtenkwesties te bevorderen.

Achtergrond

De Olympische Spelen zijn onlosmakelijk verbonden met mensenrechten. De mensenrechtenbeweging rondom de Olympische Spelen van Beijing was qua omvang en gegenereerde media-aandacht ongeëvenaard. Desondanks is het succes van de mensenrechtenbeweging rondom de Spelen van Beijing nog altijd onderdeel van debat. In 2014 zullen de Olympische Spelen plaatsvinden in het Russische Sochi dat grenst aan Abchazië, de separatistische Georgische deelrepubliek, en ligt maar een paar honderd kilometer van instabiele regio\’s als Ingoesjetië, Tsjetsjenië en Dagestan.

Het debat

Tijdens de debatavond staat de vraag centraal in hoeverre de Olympische Spelen een geschikt instrument is om de mensenrechtensituatie in het organiserende land aan de kaak te stellen. Daarnaast zal er gesproken worden over de vraag wat de impact is van de Olympische Spelen op de naleving van de mensenrechten in Sochi en haar omgeving. Vanuit verschillende perspectieven zal de mensenrechtenbeweging rondom Olympische Spelen bekeken worden: Vanuit de Nederlandse politiek, Nederlandse organisaties die de Olympische Spelen hebben aangegrepen om mensenrechtenkwesties aan de kaak te stellen, mensenrechtenverdedigers, de journalistiek, de sportbonden en de sporter. In hoeverre hebben de Olympische Spelen de mensenrechten bevorderd en op welke manier kunnen Olympische Spelen in de toekomst een bijdrage leveren aan mensenrechten?

Sprekers

Het Nederlands Helsinki Comité nodigt u uit om aan dit debat deel te nemen. Aan dit debat nemen onder andere deel: Olaf Koens (journalist, RTL-correspondent in Rusland), Bob van den Bos (Oud-lid Nederlands en Europees Parlement D66), Nicole Sprokel (Amnesty International) en Arnold van Verbruggen (Schrijver en documentaire maker, werkt o.a. aan het The Sochi Project).

  • Datum: woensdag 19 oktober 2011
  • Locatie: Humanity House Den Haag
  • Foyer: geopend vanaf 19.00 uur
  • Start: 19.30 uur
  • Toegang: gratis
  • Taal: Nederlands

Aanmelden: Wil je het debat bijwonen, stuur dan een email naar aanmelden@humanityhouse.org (o.v.v. ‘debat mensenrechten Olympische Spelen’).

Voor overige informatie: zie website Humanity House